2013-04-19 Artykuł

Sterole są strukturalnymi i funkcjonalnymi analogami cholesterolu, wchodzącymi w skład błon komórkowych. Spożywane przez człowieka fitosterole roślinne zmniejszają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, zwiększają jego wydalanie z enterocytów do światła jelita i utrudniają wbudowywanie w chylomikrony, dzięki czemu obniżają we krwi stężenie cholesterolu całkowitego oraz zawierającej go „niezdrowej” frakcji lipoprotein lekkich (LDL), bez zmniejszenia „zdrowej” frakcji ciężkiej HDL. Przeciwdziała to odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń w postaci płytek miażdżycowych. Fitosterole mają także właściwości przeciwnowotworowe. Produkty zawierające dodatek steroli lub stanoli roślinnych, określane jako żywność funkcjonalna, powinny być traktowane jako cenne uzupełnienie diety, gdyż stanowią przydatny element w prewencji pierwotnej i wtórnej chorób układu sercowo-naczyniowego, a także nowoczesnej profilaktyki i terapii niektórych schorzeń onkologicznych.

Copyright © Medyk sp. z o.o