2016-09-09 Artykuł

Wraz ze wzrostem świadomości powszechnego niedoboru witaminy D gwałtownie wzrasta sprzedaż preparatów farmaceutycznych i suplementów diety, które ją zawierają. Rodzi to pytanie o jakość poszczególnych preparatów, szczególnie wobec dokumentowanych znacznych różnic w jakości suplementów produkowanych przez koncerny farmaceutyczne i tych sprzedawanych przez producentów środków spożywczych.

W odniesieniu do suplementów diety nie jest wymagane prowadzenie produkcji zgodnie z wytycznymi Dobrej Praktyki Wytwarzania (ang. Good Manufacturing Practice, GMP). Może to leżeć u podłoża znacznych różnic w jakości suplementów produkowanych przez koncerny farmaceutyczne i tych sprzedawanych przez producentów środków spożywczych, trudno bowiem sobie wyobrazić, że duży producent leków, spełniający restrykcyjne standardy GMP, zrezygnuje z nich dla jednej linii produkującej preparat z witaminą D. Inaczej wygląda to w przemyśle spożywczym, gdzie nie obowiązują tak ścisłe zasady nadzoru nad pochodzeniem substancji używanych w produkcji czy stałej kontroli jakości. W efekcie, zawartość cholekalcyferolu w większości przebadanych suplementów różni się znacząco do deklarowanej przez producenta, co prowadzi do konkretnych konsekwencji: zbyt niska zawartość cholekalcyferolu w stosowanych suplementach może odpowiadać za nieskuteczność postępowania, zaś zbyt wysoka może być przyczyną groźnych dla zdrowia i życia przedawkowania oraz zatrucia. Należy jednocześnie podkreślić, że nie opisano nigdy przypadku przypadkowego przedawkowania witaminy D preparatem produkowanym przez przemysł farmaceutyczny.

Copyright © Medyk sp. z o.o