2018-05-15
Artykuł
Niestrudzona NIK tym razem wzięła na widelec żywienie w szpitalach. Zainteresowanych odsyłam do strony https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-zywieniu-w-szpitalach.html 13.04.2018), a w felietonie zasygnalizuję niektóre fakty, cytowane za tą stroną. Tytuł raportu jest krótki i brzmi „Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów”.
Oto cytaty, które moim zdaniem oddają w największym stopniu treść raportu.
– W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Bywało, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.
– Badania próbek posiłków sz– Badania próbek posiłków szpitalnych przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy
Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak np.: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek, nadmierną pobudliwość mięśniową, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.