twitter
logowanie/rejestracja

Lek w Polsce

Kapsaicyna – palący temat w farmacji

Papryka, zwana inaczej pieprzowcem rocznym (Capsicum annuum), to warzywo cenione przez konsumentów ze względu na właściwości biologiczne i specyficzny, ostry smak. Jest ważnym źródłem witaminy C, E i prowitaminy A, ponadto zawiera witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2 oraz PP, białko, kwasy organiczne i znaczną ilość cukrów. Pieprzowiec roczny jest jedną z popularniejszych roślin dostarczających surowca w postaci owocu. Jego główną substancją czynną jest alkaloid kapsaicyna (trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid), pochodna wanililoaminy o charakterze amidu. Największe ilości kapsaicyny znajdują się w pikantnych owocach papryki odmiany chili. Związek ten obecnie jest również otrzymywany syntetycznie. W ostatnich latach obserwuje się coraz większe zainteresowanie kapsaicyną, szczególnie ze względu na jej działanie farmakologiczne. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie drażniące skórę, wywołując pieczenie. Jest to wynikiem oddziaływania tego związku na receptory bólowe i termiczne. Stosowana per os w małych ilościach pobudza wydzielanie soków trawiennych i śluzu. Ponadto substancjata wchodzi w skład obezwładniającej broni chemicznej – jest to tzw. gaz pieprzowy. Głównym celem niniejszej publikacji jest zaprezentowanie różnorodnych właściwości kapsaicyny.
Kapsaicyna jest alkaloidem występującym w owocach roślin z rodzaju pieprzowiec (Capsicum sp.). Roślina ta bywa potocznie nazywana też papryką ostrą lub chili. Ta ostatnia nazwa pochodzi prawdopodobnie z języka azteckiego. Chili było uprawiane przez ludność zamieszkującą obszary Mezoameryki już 5000 lat przed naszą erą. Dziś pikantne owoce papryki znane są głównie jako przyprawa kulinarna, jednak ówczesna ludność wykorzystywała je nie tylko ze względu na ostry smak. Znane były także właściwości przeciwbólowe związków zawartych w owocach pieprzowca. Sproszkowane owoce wcierano w obolałe dziąsło w celu złagodzenia bólu. Inkowie wykorzystywali również starte owoce chili do wytwarzania proszku stosowanego jako środek do czasowego oślepienia wroga. Dziś kapsaicyna i jej pochodne są głównym składnikiem gazu pieprzowego.
Nazwa rodzaju Capsicum (od łacińskiego słowa Capsa – puszka), którą nadał francuski botanik Joseph Pitton de Tournefort, najprawdopodobniej związana jest z budową owocu papryki. Nazwa nawiązuje do wnętrza owocu podzielonego na segmenty zawierające nasiona. Inna teoria wskazuje, że nazwa ma korzenie w języku greckim, gdzie słowo kapto oznacza uczucie pieczenia i wiąże się bezpośrednio z właściwościami owocu.
Administratorem bazy danych jest Medyk Sp. z o.o. NIP 5260204920 z siedzibą w Warszawie. Nasza polityka prywatności.
Informacje podane podczas rejestracji konta będą wykorzystane wyłącznie do umożliwienia Tobie zalogowania się i aktywnego korzystania z naszych portali: lekwpolsce.pl oraz gabinetprywatny.pl
Rejestrując się wyrażasz zgodę na wpisanie podanych danych do bazy danych.
Administratorem bazy danych jest Medyk Sp. z o.o. NIP 5260204920 z siedzibą w Warszawie. Nasza polityka prywatności.
Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku - polityka prywatności. Administratorem danych osobowych jest Medyk Sp. z o.o. 01-015 Warszawa, Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 NIP 5260204920.
Prosimy kliknij w przycisk "OK", jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Medyk Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Medyk Sp. z o.o. (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach poprawy funkcjonalności naszych serwisów. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia swojej przeglądarce internetowej (pliki cookie) lub informując nas o wycofaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności, w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Pełny dostęp do zasobów strony internetowej możliwy jest po zalogowaniu, niektóre treści strony internetowej dostęne są wyłącznie dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi. W takim przypadku niezbędne jest podanie Swoich danych osobowych.
OK