2019-06-04 Artykuł
Dehydroepiandrosteron (DHEA) jest hormonem produkowanym przez korę nadnerczy. Stymuluje syntezę hormonów płciowych, ma wpływ na kondycję intelektualną i fizyczną. DHEA wzmaga metabolizm, utlenianie lipidów i zwiększa usuwanie glukozy. Zmniejsza masę tkanki tłuszczowej. W ośrodkach naukowych prowadzone są badania mające na celu wyjaśnienie roli DHEA w regulacji fizjologii ludzkiej tkanki tłuszczowej.
Wzrost tkanki tłuszczowej u osób po 40. r.ż. jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Jako przyczynę najczęściej podaje się brak odpowiedniej ilości ruchu oraz złe nawyki żywieniowe. Nowa piramida żywieniowa ogłoszona na świecie przez Światową Organizację Zdrowia, a w Polsce również przez Instytut Żywności i Żywienia, uwzględnia jako wyjściowe parametry podstawowe m.in. aktywność fizyczną, postuluje także zwiększenie znaczenia warzyw i owoców oraz nawadniania organizmu. Jak wykazały badania, DHEA jest hormonem, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, zmniejszając ryzyko wystąpienia otyłości. Jego zawartość maleje z wiekiem, a nie należy on do składników odżywczych dostarczanych do organizmu człowieka wraz z pokarmem.

 

Copyright © Medyk sp. z o.o