twitter
logowanie/rejestracja

Lek w Polsce

reklama

Preparaty OTC w pielęgnacji dróg oddechowych

Właściwa pielęgnacja nabłonka dróg oddechowych jest podstawą profilaktyki infekcji dróg oddechowych i postępowaniem wspomagającym w wielu jednostkach chorobowych. Dostępne są bez recepty liczne preparaty wody morskiej i chlorku sodu, przeznaczone zarówno do pielęgnacji codziennej (donosowe aerozole izotoniczne), jak i do stosowania w stanach patologicznych (aerozole hipertoniczne, preparaty do nebulizacji). Artykuł zawiera charakterystykę i przegląd rekomendacji dla poszczególnych rodzajów preparatów OTC do pielęgnacji nabłonka dróg oddechowych.

Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce żywienia w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, które zostały wygłoszone podczas konferencji IX Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii”. Konferencja odbyła się w dniach 26-27 kwietnia 2017 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Melatonina a ziołowe substancje w zaburzeniach rytmu snu i czuwania

Zaburzenia rytmu snu i czuwania mogą być wywołane przez czynniki endo- lub egzogenne i są związane z zaburzeniami w rytmie wydzielania endogennej melatoniny. Postępowanie obejmuje dostosowaną do typu zaburzenia farmakoterapię egzogenną melatoniną, fototerapię i terapię behawioralną. W samoleczeniu popularne są również ziołowe leki OTC i suplementy diety o działaniu uspokajającym i nasennym, które nie wpływają na rytm wydzielania endogennej melatoniny.

Niebezpieczne interakcje leków w praktyce aptecznej

Wzajemne oddziaływanie dwóch lub więcej substancji leczniczych, które prowadzi do zmiany spodziewanego profilu działania to interakcje lekowe. Mogą występować zarówno podczas wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu i eliminacji leku, jak też na poziomie receptorowym. Skutkiem interakcji leków może być nasilenie działania leku, co w pewnych sytuacjach jest korzystne, a w innych może prowadzić do wystąpienia lub nasilenia się działań niepożądanych. Rolą lekarza oraz farmaceuty jest rzetelne analizowanie prowadzonej przez pacjenta politerapii i poinformowanie o istniejącym ryzyku wystąpienia interakcji.

Wpływ wegetariańskich diet na zdrowie - przegląd literatury opartej na dowodach

Ostatnio wzrasta zainteresowanie dietami wegetariańskimi. Mogą one być stosowane w każdym okresie życia, włączając ciążę i laktację, u dzieci, młodzieży, dorosłych, osób w starszym wieku oraz sportowców. Wegetariańska dieta przynosi dużo korzyści zdrowotnych z powodu zawartości błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i E, potasu, magnezu, wielu fitozwiązków oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-9 i Ω-6. Wzrasta liczba przekonujących danych o korzystnym wpływie tych związków na masę ciała i metabolizm, na redukcję ryzyka cukrzycy typu 2 i nowotworów. Jednakże przy eliminacji produktów zwierzęcych z diety wzrasta ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów żywieniowych (witamin: B12 i D, żelaza i cynku, wapnia i wielonienasyconych kwasów Ω-3). Wegańsko-wegetariańskie diety mogą być bezpieczne pod warunkiem zwrócenia uwagi na suplementację potrzebnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi.

Leczenie bólu i stanów zapalnych dziąseł i jamy ustnej

Bakterie wraz ze śluzem i innymi cząstkami tworzą lepką, bezbarwną płytkę na zębach. Szczotkowanie i używanie nici dentystycznej pozwala pozbyć się płytki nazębnej. Płytka, która nie jest usuwana, może się utwardzać i tworzyć kamień nazębny. W przypadku stanu zapalnego dziąsła stają się zaczerwienione, opuchnięte i mogą krwawić. Głównym celem leczenia jest zwalczanie infekcji, usuwanie płytki nazębnej i przeciwdziałanie zapaleniu dziąseł w jamie ustnej. W terapii stosuje się substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz miejscowo znieczulające. Poleca się również preparaty ziołowe o działaniu ściągającym i przeciwzapalnym.

Wskazania do suplementacji witaminy D3 w różnych grupach wiekowych

Niedobory witaminy D są powszechnym i narastającym problemem na wysokich szerokościach geograficznych. Przyczyną są postępujące zmiany w stylu życia, związane ze zmniejszoną ekspozycją na promieniowanie UV i niedostateczną podażą w diecie. Deficyty witaminy D korelują ze zwiększonym ryzykiem krzywicy, osteoporozy, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych, infekcji, chorób neurologicznych i schorzeń psychiatrycznych. Aktualnie rekomendowana jest powszechna suplementacja witaminy D już od pierwszych dni życia.

Chia - szałwia inna niż wszystkie

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) dostarcza nasion chia – surowca wyróżniającegosię bogatym składem chemicznym. Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy, biopierwiastki oraz związki o charakterze polifenoli. W artykule zaprezentowano informacje dotyczące pochodzenia rośliny, jej składu chemicznego, właściwości leczniczych, znaczenia w diecie. Ponadto zasygnalizowano możliwe aplikacje kosmetyczne.

Rola i znaczenie probiotyków

Probiotyki są określane jako żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Pomagają w zapobieganiu i leczeniu stanów chorobowych. Najlepiej poznane i przebadane gatunki bakterii stosowanych jako probiotyki należą
do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Dostępne są również preparaty zawierające Saccharomyces boulardii. Dane literaturowe wskazują na zastosowanie probiotyków do: stymulacji układu immunologicznego, utrudniania kolonizacji i inwazji drobnoustrojom patogennym, w tym poprzez produkcję substancji przeciwbakteryjnych. Zastosowanie probiotyków obejmuje zapobieganie i leczenie m.in. zakażeń przewodu pokarmowego, redukcję działań niepożądanych antybiotyków. WHO i FAO zalecają przeprowadzenie szeregu badań w celu uznania produktu za probiotyczny.

Żywienie w onkologii

Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych głównie problematyce żywienia w chorobach onkologicznych, które zostały wygłoszone podczas konferencji IX Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii”. Konferencja odbyła się 26-27 kwietnia 2017 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Producenci informują
więcej »
Lek w Polsce
reklama
reklama

Na skróty

Informacje

 

Copyright © Medyk sp. z o.o

Uwaga, ta strona używa COOKIES
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące COOKIES w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
×