twitter
logowanie/rejestracja

Lek w Polsce

11/2017

Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty

 

Farmakoterapia

Leczenie bólu i stanów zapalnych dziąseł i jamy ustnej

dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska, mgr Aleksander Zuchowski

 

Bakterie wraz ze śluzem i innymi cząstkami tworzą lepką, bezbarwną płytkę na zębach. Szczotkowanie i używanie nici dentystycznej pozwala pozbyć się płytki nazębnej. Płytka, która nie jest usuwana, może się utwardzać i tworzyć kamień nazębny. W przypadku stanu zapalnego dziąsła stają się zaczerwienione, opuchnięte i mogą krwawić. Głównym celem leczenia jest zwalczanie infekcji, usuwanie płytki nazębnej i przeciwdziałanie zapaleniu dziąseł w jamie ustnej. W terapii stosuje się substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz miejscowo znieczulające. Poleca się również preparaty ziołowe o działaniu ściągającym i przeciwzapalnym.

 

Melatonina a ziołowe substancje w zaburzeniach rytmu snu i czuwania

mgr farm. Joanna Krajewska

 

Zaburzenia rytmu snu i czuwania mogą być wywołane przez czynniki endo- lub egzogenne i są związane z zaburzeniami w rytmie wydzielania endogennej melatoniny. Postępowanie obejmuje dostosowaną do typu zaburzenia farmakoterapię egzogenną melatoniną, fototerapię i terapię behawioralną. W samoleczeniu popularne są również ziołowe leki OTC i suplementy diety o działaniu uspokajającym i nasennym, które nie wpływają na rytm wydzielania endogennej melatoniny.

 

Niebezpieczne interakcje leków w praktyce aptecznej

dr n. farm Marcin Leszek Marszałł

 

Wzajemne oddziaływanie dwóch lub więcej substancji leczniczych, które prowadzi do zmiany spodziewanego profilu działania to interakcje lekowe. Mogą występować zarówno podczas wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu i eliminacji leku, jak też na poziomie receptorowym. Skutkiem interakcji leków może być nasilenie działania leku, co w pewnych sytuacjach jest korzystne, a w innych może prowadzić do wystąpienia lub nasilenia się działań niepożądanych. Rolą lekarza oraz farmaceuty jest rzetelne analizowanie prowadzonej przez pacjenta politerapii i poinformowanie o istniejącym ryzyku wystąpienia interakcji.

 

Suplementacja

Wskazania do suplementacji witaminy D3 w różnych grupach wiekowych

mgr farm. Joanna Krajewska

 

Niedobory witaminy D są powszechnym i narastającym problemem na wysokich szerokościach geograficznych. Przyczyną są postępujące zmiany w stylu życia, związane ze zmniejszoną ekspozycją na promieniowanie UV i niedostateczną podażą w diecie. Deficyty witaminy D korelują ze zwiększonym ryzykiem krzywicy, osteoporozy, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych, infekcji, chorób neurologicznych i schorzeń psychiatrycznych. Aktualnie rekomendowana jest powszechna suplementacja witaminy D już od pierwszych dni życia.

 

Fitoterapia

Chia – szałwia inna niż wszystkie

dr n. farm. Agnieszka Szopa, Katarzyna Koc, prof. dr hab. n. farm. Halina Ekiert

 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) dostarcza nasion chia – surowca wyróżniającego się bogatym składem chemicznym. Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy, biopierwiastki oraz związki o charakterze polifenoli. W artykule zaprezentowano informacje dotyczące pochodzenia rośliny, jej składu chemicznego, właściwości leczniczych, znaczenia w diecie. Ponadto zasygnalizowano możliwe aplikacje kosmetyczne.

 

Żywienie

Wpływ wegetariańskich diet na zdrowie – przegląd literatury opartej na dowodach

mgr. farm. Anna K. Moszczyńska-Serafin, prof. dr hab. med. prof. h.c. Paulin Moszczyński

 

Ostatnio wzrasta zainteresowanie dietami wegetariańskimi. Mogą one być stosowane w każdym okresie życia, włączając ciążę i laktację, u dzieci, młodzieży, dorosłych, osób w starszym wieku oraz sportowców. Wegetariańska dieta przynosi dużo korzyści zdrowotnych z powodu zawartości błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i E, potasu, magnezu, wielu fitozwiązków oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-9 i Ω-6. Wzrasta liczba przekonujących danych o korzystnym wpływie tych związków na masę ciała i metabolizm, na redukcję ryzyka cukrzycy typu 2 i nowotworów. Jednakże przy eliminacji produktów zwierzęcych z diety wzrasta ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów żywieniowych (witamin: B12 i D, żelaza i cynku, wapnia i wielonienasyconych kwasów Ω-3). Wegańsko-wegetariańskie diety mogą być bezpieczne pod warunkiem zwrócenia uwagi na suplementację potrzebnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi.

 

Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

prof. dr hab. n med. Piotr Albrecht, dr n. med. Wojciech Marlicz, mgr Maryla Turkot, dr hab. n. med. Jacek Sobocki, prof. dr hab. n. med. Wiesław Tarnowski, dr n. med. Anna Ukleja, dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

 

Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce żywienia w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, które zostały wygłoszone podczas konferencji IX Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii”. Konferencja odbyła się w dniach 26-27 kwietnia 2017 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

Felieton

Lud tego nie kupi

Wojciech Łuszczyna

powrót
Producenci informują
więcej »
Lek w Polsce
reklama

Na skróty

Informacje

 

Copyright © Medyk sp. z o.o

Uwaga, ta strona używa COOKIES
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące COOKIES w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
×