2020-06-09 Artykuł

Cezurą czasową przypisywaną początkom antyseptyki jest druga połowa XIX w. Pierwszym oficjalnym antyseptykiem wprowadzonym do lecznictwa przez pioniera Johna Listera był kwasu karbolowy, jednakże środek ten wpływał drażniąco na tkanki. Na przestrzeni lat liczba dostępnych antyseptyków oraz zakres ich działania stopniowo rósł, przy jednoczesnym ograniczeniu toksycznego działania wobec tkanek. Znaczna część spośród preparatów przeznaczonych do dezynfekcji tworzona jest na bazie składników aktywnych przynależących do 4 głównych grup: alkoholi, biguanidyny, jodoforów oraz czwartorzędowych związków amoniowych. Ponadto na rynku coraz powszechniej dostępne są środki, których składniki czynne wykraczają poza wyżej wymienione grupy. Należą do nich m.in.: dichlorowodorek oktenidyny czy triklosan.

Substancje antyseptyczne są produktami leczniczymi lub produktami biobójczymi, które przed wprowadzeniem do powszechnego użytku muszą spełnić ściśle określone kryteria. Do nadrzędnych wymagań stawianych antyseptykom należy jak największe spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego – bakteriobójczego i/lub bakteriostatycznego, przy jednoczesnym braku właściwości skutkujących narastaniem oporności, a także brak toksycznego wpływu na tkanki.
Ponadto środki te nie powinny hamować procesu gojenia ran. Preparaty do dezynfekcji często składają się z wielu substancji czynnych, dzięki czemu działają wielokierunkowo wobec patogenów, a także minimalizują ryzyko indukcji oporności patogenów.

Copyright © Medyk sp. z o.o