2023-06-20 Artykuł

Czarny bez jest rośliną znaną i stosowaną w tradycyjnym lecznictwie od lat. Najczęściej jej działanie wiąże się z poprawą odporności i łagodzeniem przebiegu przeziębień. Jednak ekstrakt uzyskany z owoców lub kwiatów, ze względu na bogactwo związków aktywnych biologicznie, może również wpływać na metabolizm organizmu. W artykule opisano szczególnie wyniki badań związane z wpływem na gospodarkę węglowodanową i lipidową.  Ze względu na bogaty profil związków polifenolowych możliwe jest wspomagające zastosowanie w przebiegu cukrzycy czy zaburzeń gospodarki lipidowej.

Metabolizm jest zbiorem wszystkich procesów biochemicznych zachodzących w organizmie w wyniku przemian substancji endogennych i egzogennych. Jednym z ważnych elementów metabolizmu jest gospodarka lipidowa. Poziom cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) w surowicy jest odwrotnie skorelowany z wysokim ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Wysoki poziom HDL chroni przed rozwojem miażdżycy. Miażdżyca tętnic jest chorobą zapalną i odpowiada za upośledzenie funkcji lipoprotein o dużej gęstości, w tym obniżenie poziomu HDL, oraz zahamowanie antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego działania HDL. Wskazuje się, że antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dodatkowo ekstrakt z owoców czarnego bzu może zmniejszać wchłanianie lipidów i węglowodanów w jelitach.

Copyright © Medyk sp. z o.o