Węglowodany to niezbędne, ale jednocześnie „niebezpieczne” w zbyt dużych ilościach związki dla ludzkiego organizmu. Niebezpieczne, bo ich nadmiar działa niekorzystnie na stan zdrowia, prowadząc do wielu różnorodnych schorzeń. Najważniejsze z nich to nietolerancja glukozy i cukrzyca, które według aktualnych informacji mają już charakter epidemii. Wystarczy tylko wspomnieć, że już w 2013 r. cukrzycą dotkniętych było 382 mln ludzi, z czego ponad 3 mln w naszym kraju.
Jedną z głównych możliwości zapobiegania powikłaniom cukrzycy jest utrzymywanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Tego typu postępowanie wskazane jest zarówno dla osób chorych chcących wspomóc działanie stosowanych przez siebie leków, jak również dla pacjentów dbających o poziom glukozy we krwi, zwłaszcza mających liczne obciążenia dziedziczne i somatyczne (współistniejące choroby somatyczne, szczególnie zaburzenia gospodarki lipidowej, co często przejawia się początkowo granicznymi wartościami glikemii, zanim przekształci się w pełnoobjawową cukrzycę). Z pomocą przychodzą tu liczne substancje pochodzenia naturalnego.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o