Magnez jest niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnikiem odżywczym. Uczestniczy w ponad 300 procesach metabolicznych, przemianach węglowodanów i tłuszczy. Pełni również rolę w oporności na insulinę. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, mocne kości oraz stały rytm serca. Magnez występuje naturalnie w niektórych produktach żywnościowych i jest dostępny jako suplement diety. Naturalnymi źródłami magnezu w żywności są: zielone, liściaste warzywa (np. szpinak), orzechy, fasola, groch, soja, pełnoziarniste płatki zbożowe. Suplementy magnezu dostępne są w rozmaitych postaciach. Szybkość wchłaniania suplementów magnezu różni się w zależności od ich rodzaju – preparaty w formie rozpuszczalnej są lepiej wchłaniane z jelit. Uważa się, że suplementy magnezu w formie cytrynianu, mleczanu i chlorku są wchłaniane lepiej niż suplementy magnezu w postaci tlenku i siarczanu. Suplementacja magnezem może nie być bezpieczna dla osób zażywających leki moczopędne, leki nasercowe lub antybiotyki. Niedobór magnezu może spowodować poważne objawy: nadciśnienie i choroby układu sercowo-naczyniowego, nerek i uszkodzenie wątroby.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o