Żelazo stanowi jeden z kluczowych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całkowita zawartość tego pierwiastka w organizmie mężczyzn wynosi 4 g, natomiast u kobiet 2,5 g. Ponad 60% zmagazynowanego żelaza związane jest z hemoglobiną. Pozostała część współtworzy mioglobinę oraz liczne układy enzymatyczne. Niedobór żelaza stanowi jeden z najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń żywieniowych. Istnieją 3 stopnie deficytu żelaza określane za pomocą oznaczenia stężenia ferrytyny w surowicy: niedobór żelaza bez niedokrwistości, niedobór żelaza z mikrocytozą i/lub hipochromią oraz niedokrwistość z niedoboru żelaza, będąca końcowym stadium deficytu tego pierwiastka. Często początkowy stan deficytu tego pierwiastka przebiega bezobjawowo lub z lekko wyrażonymi symptomami, pośród których dominuje subiektywne odczucie zmęczenia lub spadku energii.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o