Autyzm to spektrum zaburzeń neurorozwojowych. Przejawy autyzmu obejmują problemy behawioralne (nadpobudliwość, samookaleczenia, agresja), zaburzenia snu i odżywiania. Etiologia autyzmu jest słabo poznana. Stres oksydacyjny może uczestniczyć w biochemicznych mechanizmach rozwoju tych zaburzeń. Dowody wskazują na korzystne działanie kuracji roślinnymi przeciwutleniaczami, owocami jagodowymi bogatymi w polifenole, witaminami, koenzymem Q10, probiotykami i prebiotykami oraz kwasami tłuszczowymi omega-3. Aromaterapia i hortiterapia mogą również poprawić zdrowie pacjentów.
Przeciwutleniacze mające wpływ na profilaktykę stresu oksydacyjnego to witaminy C, A i E, karotenoidy (beta-karoten, likopen, luteina) oraz polifenole (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe, katechiny), stilbeny i lignany. Dla dzieci autystycznych wskazane jest spożywanie produktów zawierających duże ilości takich związków. W diecie dzieci powinny znaleźć się owoce, a szczególnie jagodowe: aronia, borówki amerykańskie, żurawina, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka, czyli owoce o ciemnym zabarwieniu, świadczącym o wysokiej zawartości antocyjanów, barwników o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o