2022-07-14 Aktualności
Francuscy badacze przeprowadzili prospektywne badanie kohortowe, oceniające wpływ różnych diet opartych na produktach roślinnych na ryzyko rozwoju raka piersi. Obserwacji poddano 65,5 tys. kobiet. Na podstawie wypełnionych ankiet przydzielano je do grupy stosującej dietę głównie roślinną lub grupy stosującej dietę głównie mięsną. Dalsza analiza dotyczyła jakości diety opartej na produktach roślinnych.
Osoby przydzielone do diety wysokiej jakości spożywały głównie ziarna, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, tłuszcze roślinne, kawę i herbatę. Dieta niskiej jakości zawierała głównie soki owocowe, ziemniaki, przetworzone ziarna i napoje słodzone sztucznymi słodzikami.
W trakcie 21-letniej obserwacji u 3968 kobiet rozpoznano raka piersi. Dieta roślinna wysokiej jakości obniżała ryzyko zachowania na nowotwór o 14%, natomiast dieta niskiej jakości podwyższała je o 20%.

Copyright © Medyk sp. z o.o