Kolagen stanowi jedną trzecią całkowitej zawartości białka w organizmie ludzkim i jest najczęściej występującą formą białka strukturalnego. Zbudowany jest z aminokwasów, głównie glicyny i proliny, które tworzą jego charakterystyczną ścisłą strukturę potrójnej helisy. Podstawową rolą kolagenu jest poprawne funkcjonowanie tkanki łącznej i utrzymanie właściwości mechanicznych skóry. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu stawów, jest głównym składnikiem więzadeł, chrząstek i ścięgien – podstawowych elementów układu kostno-stawowego.
Kolagen pokarmowy zawiera duże ilości glicyny i proliny, prekursorów wymaganych do syntezy białek tkanki łącznej. Preparaty zawierają najczęściej kolagen hydrolizowany, w postaci mniejszych fragmentów białkowych, które są łatwiej przyswajalne (od 0,3 do 8 kDa, o średniej wielkości 3,3 kDa). Stwierdzono, że kolagen moduluje funkcje skóry i dlatego może być przydatny w terapii spowalniającej procesy starzenia się skóry, głównie fotostarzenia.
Suplementacja kolagenem korzystnie wpływa na poprawę funkcjonowania stawów i zmniejsza ból spowodowany chorobą zwyrodnieniową.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o