W okresie zwiększonego zachorowania na grypę i inne infekcje sprawny układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w zachowaniu naszego zdrowia. Duża ilość przypadków grypy w minionym sezonie, jak również niedawna pandemia koronawirusa sprawiły, że pacjenci poszukują naturalnych sposobów wspomagania organizmu do walki z infekcjami. W artykule przedstawiono potencjalne zastosowanie kilku substancji roślinnych.
Naturalne produkty z roślin leczniczych, takich jak jeżówka, bez czarny, imbir, są substancjami o działaniu immunomodulującym. Flawonoidy, jak flawonole i izoflawony, w zależności od ich struktury mogą mieć wpływ na funkcje komórek odpornościowych i zapalnych. Wykazano, że czarny bez, bogate źródło flawonoidów, wywiera działanie ochronne przeciwko wirusowi grypy poprzez stymulację układu odpornościowego gospodarza, co zwiększa produkcję cytokin. Ponadto kwaśne polisacharydy w bzie czarnym, takie jak pektyny, mogą przyczyniać się do wzmocnienia funkcji odpornościowej, prawdopodobnie poprzez stymulację makrofagów.
Bez czarny (Sambucus nigra) jest powszechnie stosowany jako tradycyjny, naturalny środek przeciwko chorobom górnych dróg oddechowych. Na podstawie badań in vitro oraz badań klinicznych wykazano, że ekstrakt z czarnego bzu jest skuteczny w łagodzeniu czasu trwania i nasilenia objawów grypy u kilku szczepów wirusów grypy. Aktywność przeciwgrypowa czarnego bzu i jego bioaktywnych związków, a także ich przeciwwirusowe mechanizmy działania są nadal przedmiotem badań. Wskazuje się na dwa możliwe mechanizmy działania: neutralizacja aktywności wirusowych glikoprotein oraz aktywacja układu odpornościowego i zwiększenie produkcji cytokin zapalnych.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o