Vitis vinifera L. – winorośl właściwa jest jednym z najpopularniejszych gatunków roślin użytkowych. W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są przede wszystkim owoce i nasiona. Obecnie V. vinifera jest uprawiana niemal na całym świecie, w szczególności na południu Europy, skąd pochodzi. Największe obszary upraw V. vinifera znajdują się w Chinach, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Hodowle prowadzi się głównie w celu produkcji owoców, które mogą być przeznaczone na winogrona stołowe, wina lub rodzynki. Głównymi grupami metabolitów występującymi w V. vinifera są: pochodne katechiny, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy tłuszczowe, procyjanidyny, witaminy oraz charakterystyczne dla gatunku stylbenoidy (w tym znany powszechnie trans-resweratrol). Profil fitochemiczny determinuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne. Aktywności te zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
W aptekach można spotkać suplementy diety zawierające ekstrakt z nasion winogron. Są to produkty, które cechują się działaniem przeciwutleniającym, ochronnym na układ sercowo-naczyniowy, poprawiającym krążenie, łagodzącym obrzęki, a nawet działającym wspomagająco na narząd wzroku. W wyniku przeprowadzonych badań klinicznych potwierdzono, że ekstrakt z nasion V. vinifera może być stosowany do terapii niektórych schorzeń. Należy do nich m.in. przewlekła niewydolność żylna. Na podstawie badań stwierdzono korzystne efekty wynikające z przyjmowania doustnego ekstraktu. Skutkiem jego stosowania jest obniżenie odczuwania objawów niewydolności żylnej, takich jak ból oraz uczucie ciężkości, czy też polepszenie napięcia żylnego. Według badań ekstrakt z nasion V. vinifera daje efekt ochronny na serce, a szczególnie na jego uszkodzenia związane z przebytym zawałem bądź niedokrwieniem lub reperfuzją.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o