Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to jednoroczna roślina zielna powszechnie uprawiana w różnych regionach świata. Ze względu na wartości odżywcze, w tym dużą zawartość błonnika i białka, jest stosowany do produkcji różnych produktów spożywczych: napojów fermentowanych, płatków śniadaniowych, ciasteczek itp. Liczne badania wykazały, że owies może skutecznie wspomagać postępowanie lecznicze w objawach składających się na zespół metaboliczny, w tym zaburzeniach gospodarki lipidowej (hipercholesterolemii) i węglowodanowej (cukrzyca typu 2). Owies zawiera polisacharyd β-glukan o właściwościach obniżających poziom cholesterolu we krwi i spowalniających wchłanianie glukozy w jelitach. Znalazł także zastosowanie we wspomaganiu leczenia objawów suchej skóry, w leczeniu niewielkich stanów zapalnych oraz jako środek wspomagający gojenie niewielkich ran. Jako „koloidalna mączka owsiana” zyskał nadany przez EMA status tradycyjnego ziołowego produktu leczniczego; również ziele owsa zostało podobnie zaklasyfikowane w łagodzeniu objawów stresu psychicznego i ułatwianiu zasypiania.
Owies ma długa historię zastosowań miejscowych na różne schorzenia bariery skórnej, w tym suchość skóry, wysypki i egzemę. Owies koloidalny tworzy barierę okluzyjną, która wspomaga zatrzymywanie wilgoci i wzmacnia barierę skórną. Dodatkowo stymuluje produkcję kwasu mlekowego, pomagając utrzymać nawilżenie skóry oraz równowagę pH skóry – kluczowy element obrony przed patogenami i czynnikami stresogennymi środowiska.

Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o