2015-01-20 Aktualności

Bakterie, które są obecne w płytce nazębnej, przetwarzają spożyte węglowodany. W wyniku tego procesu powstają kwasy stanowiące główną przyczynę próchnicy zębów. Firma Colgate opracowała innowacyjną w dziedzinie profilaktyki próchnicy technologię, która zobojętnia kwasy nagromadzone w płytce nazębnej i przywraca fizjologiczne pH płytki nazębnej. Badania kliniczne objęły 14 000 pacjentów.

Colgate® Maximum Cavity Protection zawiera Neutralizator Kwasów Cukrowych™, dzięki któremu możliwe jest zahamowanie powstawania wczesnych zmian próchnicowych. Po raz pierwszy od 60 lat, kiedy w recepturze past pojawił się fluor zmniejszający podatność zębów na działanie kwasów, do dyspozycji konsumentów jest produkt, który działa na wcześniejszym etapie.

Pasta oprócz fluoru zawiera argininę i nierozpuszczalny związek wapnia (węglan wapnia). Od lat stosowana w medycynie arginina to aminokwas występujący powszechnie w białkach produktów spożywczych, takich jak jaja, mięso i drób, mleko i produkty nabiałowe, warzywa (w tym rośliny strączkowe), zboża i orzechy. Występuje także w białkach tworzących ciało ludzkie. Jest ważnym składnikiem śliny, pomagającym w zapobieganiu próchnicy. Arginina, nowy składnik pasty Colgate® Maximum Cavity Protection, odpowiedzialna za innowacyjność technologii Neutralizatora Kwasów Cukrowych™, pozyskiwana jest w naturalny sposób z roślin lub warzyw. Technologia ta jest nie tylko kompatybilna z fluorem, ale również dodatkowo potęguje jego działanie. Pasta wzmacnia szkliwo, dostarczając wapń i fluor. Węglan wapnia pełni natomiast rolę magazynu wapnia w jamie ustnej. Dzięki takiej synergii składników aktywnych pasta 4 razy lepiej remineralizuje szkliwo, do 20% zmniejsza występowanie nowych ubytków próchnicowych i zmniejsza występowanie wczesnych zmian próchnicowych o 50%.   

Stosowanie pasty z zawartością argininy (będącej składnikiem organizmu ludzkiego) nie pozostawia efektów ubocznych i jest wskazane dla dla osób dorosłych i dzieci od 7. r.ż.

Copyright © Medyk sp. z o.o