2015-11-05 Aktualności

Zbilansowana, różnorodna i lekka dieta nie tylko pozwala zapobiegać cukrzycy, ale stanowi także istotny element jej leczenia. Nadwaga spowodowana nieprawidłowym odżywianiem jest jednym z największych czynników ryzyka cukrzycy, także u dzieci. Dlatego w tym roku Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ogłasza listopad „Miesiącem Menu dla diabetyka”. Zdrowe odżywianie jest też tematem przewodnim tegorocznego Światowego Dnia Walki z Cukrzycą (14 listopada).

Badania przeprowadzone przez Koalicję potwierdzają, że dla osób z cukrzycą przestrzeganie diety jest znacznym problemem. Diabetycy z niechęcią przyjmują konieczność wprowadzenia ograniczeń żywieniowych, a w konsekwencji niewiele wiedzą o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo dobrana dieta. Jeśli nawet mają taką wiedzę, to rzadko z niej korzystają i zdecydowanie bardziej wolą się „trochę poruszać” niż wprowadzać ograniczenia w jedzeniu. Tymczasem ograniczenia dietetyczne obowiązują osobę z cukrzyca przez całe życie, a złą dietą, zawierającą dużo węglowodanów prostych, można zniszczyć każdą terapię cukrzycy.

W ramach projektu „Menu dla diabetyka” Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą edukuje osoby z cukrzycą na temat jedzenia i propaguje sięganie po nowe potrawy i produkty. Celem działań jest także pokazanie, że dieta cukrzycowa nie musi być nudna. Organizatorzy i partnerzy akcji stawiają nie tylko na wartości odżywcze i właściwy bilans składników, ale także na smak. Do akcji w 2015 roku przyłączyli się restauratorzy, producenci żywności, restauratorzy i szefowie kuchni oraz blogerzy kulinarni i media, którzy na stronie www.menudiabetyka.pl współtworzą bazę przepisów, porad i inspiracji ułatwiających diabetykom komponowanie codziennej diety.

Copyright © Medyk sp. z o.o