Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę, gdyż równie często występuje tu problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Eksperci kampanii Płuca Polski podkreślają więc, że należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.
Głównym objawem POChP jest duszność występująca podczas niewielkiego nawet wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym złagodzić te objawy. Układając jadłospis chorego, przed podjęciem decyzji o kaloryczności posiłków, powinniśmy przede wszystkim ocenić aktualny stan odżywiania pacjenta. Dietę chorego na POChP determinuje przede wszystkim ilość tlenu niezbędna do spalania zjadanych pokarmów. Należy sprawdzać wagę pacjenta i na tej podstawie ocenić jego dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Biorąc pod uwagę istotę choroby, przy komponowaniu diety chorego na POChP musimy uwzględnić znacznie zwiększoną pracę przepony występującą w tej dolegliwości. Należy więc unikać zbyt obfitych posiłków i produktów powodujących wzdęcia, które unoszą przeponę ku górze i znacznie utrudniają oddychanie.
„Dieta chorego na POChP, którego masa ciaÅ‚a jest prawidÅ‚owa nie różni siÄ™ od diety innych osób: powinien jeść maÅ‚e posiÅ‚ki, ale czÄ™sto. Tak jak przy zdrowej, zbilansowanej diecie, zaleca siÄ™ jedzenie piÄ™ciu posiÅ‚ków dziennie. Jednak bardzo ważne jest, aby byÅ‚y one objÄ™toÅ›ciowo niewielkie i nie powodowaÅ‚y wzdęć – duża objÄ™tość gazów w ukÅ‚adzie pokarmowym może utrudniać prawidÅ‚owÄ… wentylacjÄ™ pÅ‚uc. Chorzy na POCHP z niedoborem masy ciaÅ‚a powinni spożywać pokarmy bogatoenergetyczne i zawierajÄ…ce kwasy tÅ‚uszczowe, w szczególnoÅ›ci wÄ™glowodany” – podkreÅ›la prof. dr n. med. Adam Antczak, ekspert kampanii PÅ‚uca Polski.
W bardzo zaawansowanym stadium choroby duszność utrudnia pacjentowi robienie zakupów, przygotowywanie posiłków, a nawet spożywanie pokarmu. W związku z uciskiem przepony na żołądek, chory wcześnie czuje się syty. Dlatego osoby wychudzone powinny jadać dania bardziej kaloryczne, by wzmocnić mięśnie oddechowe.
„Chory z POChP musi także dbać o regularne wypróżnienia, jego dieta powinna wiÄ™c być bogata w bÅ‚onnik. Należy również unikać jedzenia bezpoÅ›rednio przed poÅ‚ożeniem siÄ™ spać. Ostatni posiÅ‚ek należy zjeść minimum trzy godziny przed poÅ‚ożeniem siÄ™ do łóżka, ponieważ w pozycji leżącej wypeÅ‚niony pokarmem i poÅ‚ykanym powietrzem ukÅ‚ad pokarmowy zwyczajnie zajmuje sporÄ… objÄ™tość mogÄ…c wywoÅ‚ywać mechaniczny ucisk na struktury wewnÄ…trz klatki piersiowej, utrudniać prawidÅ‚owÄ… wentylacjÄ™ pÅ‚uc i nasilać w ten sposób duszność” – dodaje prof. Adam Antczak.
POChP według Światowej Organizacji Zdrowia zajmuje 4. miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów, a w Polsce z jej powodu rocznie umiera ok. 17 tys. osób. Przewlekła obturacyjna choroba płuc dotyka głównie osoby w średnim i starszym wieku. Oprócz nieustępującej duszności, chorym dokucza także kaszel i konieczność częstszego wykrztuszania wydzieliny. Osoby podejrzewające u siebie to schorzenie, powinny poddać się prostemu i nieinwazyjnemu pomiarowi oddechu, tzw. spirometrii. Badania zalecane są głównie osobom po 40. r.ż., które są czynnymi lub biernymi palaczami.
Niedowaga oraz otyłość u osób chorych na POChP powodują zmniejszenie odporności, częstsze zakażenia wirusowe i bakteryjne oraz mogą prowadzić do zaostrzeń choroby. Eksperci kampanii Płuca Polski podkreślają, iż utrzymywanie prawidłowej masy ciała u chorych na POChP wpływa na przedłużenie życia.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o