2023-05-04 Aktualności
Dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne i środowiskowe. W czasopiśmie JAMA Network Open opublikowano badanie, w którym sprawdzono czy każda dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego jest jednakowo zdrowa. Analizie poddano dietę ponad 132 tys. osób. Okazało się, że osoby spożywające zdrową żywność pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce) mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór i choroby sercowo-naczyniowe oraz niższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu.
Podobnej zależnoÅ›ci nie zauważono u osób spożywajÄ…cych w wiÄ™kszoÅ›ci dietÄ™ opartÄ… na „niezdrowych” produktach pochodzenia roÅ›linnego (soki, przetworzone produkty pochodzenia roÅ›linnego majÄ…ce być substytutem miÄ™sa, wysoko przetworzone produkty zbożowe).
Omówione badanie po raz kolejny potwierdza, że ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych oraz większy udział w diecie nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego ma prozdrowotne działanie.

Copyright © Medyk sp. z o.o