2025-02-18 Aktualności
Chorzy na raka gruczołu krokowego poddawani aktywnej obserwacji zamiast leczenia operacyjnego lub radykalnej radioterapii często zastanawiają się, jaką dietę stosować, aby zmniejszyć ryzyko progresji choroby. W czasopiśmie Journal of Clinical Oncology opublikowano badanie, w którym sprawdzono, czy dieta bogata w kwasy omega-3 i uboga w kwasy omega-6 wpływa na ekspresję białka Ki-67, które świadczy o proliferacji nowotworu, a więc o szybkości dzielenia się komórek nowotworowych. 100 chorych na raka gruczołu krokowego, którzy zdecydowali sięna aktywną obserwację, losowo przydzielono do dwóch grup. Pierwsza otrzymywała kwasy omega-3 w postaci doustnych kapsułek, a druga stanowiła grupę kontrolną. Po roku regularnego stosowania kwasów omega-3 chorym wykonano biopsję nowotworu. Zauważono, że u mężczyzn niestosujących kwasów omega-3 indeks Ki-67 wzrósł o 24%, a u stosujących je zmniejszył się o 15%. Wyniki te, choć obiecujące, wymagają potwierdzenia w badaniu klinicznym III fazy.

Copyright © Medyk sp. z o.o