2018-08-20
Artykuł
Dzieci są grupą szczególnie wrażliwą na błędy żywieniowe. Niedobory dietetyczne w dzieciństwie mogą uniemożliwić
osiągnięcie uwarunkowanego genetycznie potencjału wzrostowego i poziomu inteligencji. Do prawidłowego rozwoju
i funkcjonowania układu nerwowego dziecka niezbędna jest odpowiednia podaż w diecie kwasów omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, jodu oraz cynku.
Właściwe odżywianie ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego przebiegu wzrostu, rozwoju intelektualnego dziecka i jest niezbędne dla osiągnięcia uwarunkowanego genetycznie potencjału wzrostowego oraz poziomu inteligencji. Dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego dziecka szczególnie istotna jest odpowiednia podaż w diecie kwasów omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, jodu oraz cynku. Z danych WHO wynika jednak, że rocznie ponad 200 mln dzieci na całym świecie nie osiąga odpowiedniego poziomu rozwoju funkcji poznawczych właśnie z powodu nieprawidłowej diety. Wyniki przeprowadzonego w Polsce badania ankietowego również wskazują na częste błędy w żywieniu dzieci do 1. r.ż. W odpowiedzi na te problemy Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci opracowało szczegółowe zalecenia dotyczące podaży w diecie składników kluczowych dla rozwoju dziecka. W przypadku problemów z dostarczeniem ich odpowiednich ilości w pożywieniu zalecana jest suplementacja.