2022-01-25
Artykuł
Do tej pory zidentyfikowano wiele czynników mających negatywny wpływ na przebieg COVID-19 oraz zwiększających śmiertelność w tej grupie pacjentów. Istnieją sposoby zmniejszające ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji, z których najskuteczniejszym jest przyjęcie szczepionki przeciwko SARS-CoV-2. Są także związki, które wykazują potencjalne właściwości przeciwwirusowe – opisuje się ponad 450 różnych naturalnych substancji i ziół.
W tym artykule opisany zostanie wpływ jedynie subiektywnie wybranych kilku z nich: cynku, selenu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin C, D3 i E.
Cynk jest minerałem niezbędnym do proliferacji, różnicowania i apoptozy komórek, a tym samym do wzrostu i rozwoju całego organizmu. Spełnia wiele funkcji, do których zaliczane są przede wszystkim: wpływ na układ odpornościowy, układ rozrodczy, zmysł widzenia i smaku oraz metabolizm DNA. Minerał ten bierze udział także w regulacji homeostazy oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Do głównych źródeł cynku w diecie należą: mięso (w szczególności czerwone), nabiał, rośliny strączkowe i zboża.