Na przebieg grypy, która jest wirusową chorobą zakaźną, wpływa patogen, który ją spowodował. Grypa typu B i C jest stosunkowo łagodna u dorosłych, dużo poważniejszą postać przybiera typ A.
Coroczne szczepienie zaleca się wszystkim osobom w wieku od 6. miesiąca życia, u których nie stwierdza się przeciwwskazań do szczepienia – mówi Tomasz Stefaniak, lek. medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland. Do grupy pacjentów, którym szczególnie zaleca się coroczne szczepienie przeciwko grypie z uwagi na ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i jej powikłań należą dzieci od 6 do 59. miesiąca życia, osoby w wieku powyżej 50. roku życia, chorzy ( niezależnie od wieku) na przewlekłe choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, choroby nerek, wątroby, układu nerwowego, krwiotwórczego i metaboliczne (w tym cukrzycę), osoby z upośledzeniem odporności, kobiety, które są lub będą w ciąży w okresie epidemicznym oraz osoby z otyłością olbrzymią.
Ważna jest też kondycja naszego organizmu w obronie przed czynnikiem infekcyjnym. Dieta musi być zróżnicowana, należy zapewniać organizmowi odpowiednią ilość witamin i mikroelementów, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Swoją dietę warto wzbogacić o produkty bogate w witaminę C. Jest ona przeciwutleniaczem, a jej zadaniem jest wzmocnić organizm i wyeliminować toksyny. Warto sięgać po owoce cytrusowe, paprykę oraz zielone i ciemne warzywa liściaste. (...). Należy również dbać o dostarczenie witaminy B. Działa ona korzystnie na układ nerwowy, zapewnia właściwości immunostymulujące, czyli ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Zawierają ją pełne ziarna, zielone warzywa, rośliny strączkowe i grzyby. Istotny w naszej diecie jest również cynk. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Cynk zawierają jajka, warzywa (jak seler, bakłażan, szparagi), owoce morza i wątróbka – wyjaśnia lek. T. Stefaniak.
W zapobieganiu przed zakażeniem grypą, a także innymi patogenami układu oddechowego należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, jak np. częste mycie rąk i zasłanianie ust chusteczką jednorazową podczas kichania, unikanie dużych skupisk ludzi. Na funkcjonowanie układu odpornościowego niekorzystnie działają m.in. alkohol, papierosy, przetworzona żywność, silny stres, a także nieprawidłowa higiena snu.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o