2025-05-07 Artykuł

Rośliny lecznicze od wieków wykorzystywane są w terapii dolegliwości wątroby oraz układu pokarmowego. Przykładem takich roślin są ostropest plamisty oraz karczoch zwyczajny. Wyciągi z ostropestu zawierają sylimarynę, czyli kompleks flawonolignanów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz wspierają ochronę i regenerację hepatocytów. Z kolei jednym z kluczowych składników karczocha zwyczajnego jest kwas fenolowy – cynaryna. Dzięki jej obecności wyciąg z karczocha cechuje się działaniem: żółciopędnym, hepatoprotekcyjnym,  przeciwutleniającym, przeciwwirusowym oraz moczopędnym. Oba surowce wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, chronią ją przed toksynami i są dobrze tolerowane.

Dolegliwości ze strony układu trawienia należą do najczęstszych, na jakie skarżą się pacjenci. Niezdrowy tryb życia, otyłość i nadmierne spożycie alkoholu pogłębiają tylko skalę chorób, głównie wątroby i dróg żółciowych. Wątroba jest jednym z najważniejszych organów ludzkiego ciała, biorącym udział w niezliczonych funkcjach życiowych i regulacji procesów fizjologicznych, odgrywającym kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy. Jest odpowiedzialna za m.in. produkcję żółci, wytwarzanie energii, magazynowanie witamin oraz metabolizm węglowodanów, białek i lipidów. Trafia do niej wiele substancji toksycznych, w tym etanol, leki i narkotyki. W rezultacie wątroba jest podatna na uszkodzenia, skutkiem czego mogą być takie schorzenia jak stłuszczenie, stany zapalne i marskość wątroby.

Rośliny lecznicze stosuje się od wieków w celu łagodzenia tych dolegliwości, a współczesne badania potwierdzają ich właściwości biologiczne i lecznicze.

Copyright © Medyk sp. z o.o