Jelito stanowi fragment układu pokarmowego, w którym wyróżnić można dwie zasadnicze części – jelito cienkie, składające się z dwunastnicy, jelita czczego i krętego, oraz jelito grube, składające się z kątnicy (jelita ślepego), okrężnicy i odbytnicy. Prawidłowe funkcjonowanie jelit jest w znacznym stopniu kluczowe dla trawienia pokarmów, wchłaniania składników odżywczych oraz eliminacji niestrawionych odpadów. Upraszczając, jelito cienkie odpowiedzialne jest za trawienie i wchłanianie pokarmów, natomiast w jelicie grubym następuje zagęszczenie resztek oraz ich usunięcie w postaci stolca. Przesuwanie treści pokarmowej następuje w wyniku perystaltyki. Fitoterapia stanowi ważną część terapii chorób jelit. W przypadku zaburzeń funkcjonowania jelit można sięgnąć po takie surowce zielarskie jak karczoch, kurkuma, rozmaryn, mięta pieprzowa oraz imbir.
Zaburzenia funkcjonowania (w tym perystaltyki) jelit wywołują wiele niekorzystnych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak: bóle brzucha, wzdęcia, odbijanie, nudności, uczucie ciężkości po posiłku, zaparcia lub biegunki oraz stany zapalne i związane z tym zaburzenia wchłaniania.
Substancje czynne zawarte w surowcach zielarskich wspomagają funkcjonowanie jelit, wykazując działanie przeciwzapalne na błony śluzowe jelit, rozkurczające na mięśnie gładkie, hamujące procesy gnilne, regulujące tempo perystaltyki jelitowej, łagodzące skurcze i bóle brzucha.
Preparaty ziołowe w formie herbat oraz toników ziołowych można z powodzeniem przyjmować przed, w trakcie lub po posiłku, w zależności od zaleceń producenta.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o