2025-11-06 Artykuły

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, na którą choruje obecnie ok. 830 mln ludzi na świecie. Najczęściej diagnozowana jest cukrzyca typu 2, która związana jest z niewystarczającą produkcją insuliny oraz insulinoopornością. Do jej rozwoju przyczynia się niewielka aktywność fizyczna, otyłość brzuszna oraz predyspozycje genetyczne. Nieleczona choroba prowadzi do wielu powikłań, takich jak: uszkodzenia nerwów oraz naczyń krwionośnych siatkówki, nerek i serca, a także do rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Specyfika artykułu ogranicza się do przedstawienia czytelnikom fitoterapeutycznych związków wspomagających zapobieganie/leczenie cukrzycy.

Związki biologicznie czynne obecne w roślinach wykazujących właściwości przeciwcukrzycowe pomagają zachować prawidłowy poziom cukru we krwi poprzez hamowanie wchłaniania glukozy z jelit do krwi i jednoczesne zwiększenie wydzielania insuliny. Pełnią rolę inhibitorów enzymów alfa-glukozydazy i alfa-amylazy, które są odpowiedzialne za rozkład dostarczanych z pożywieniem polisacharydów do cukrów prostych, a tym samym zmniejszają poposiłkowe skoki poziomu glukozy we krwi. Ponadto związki aktywne, takie jak kwasy gymnemowe, wspomagają regenerację komórek wysp Langerhansa trzustki i stymulują komórki β do zwiększania wydzielania insuliny. 

Copyright © Medyk sp. z o.o