Czarny bez jest rośliną znaną i stosowaną w tradycyjnym lecznictwie od lat. Najczęściej jej działanie wiąże się z poprawą odporności i łagodzeniem przebiegu przeziębień. Jednak ekstrakt uzyskany z owoców lub kwiatów, ze względu na bogactwo związków aktywnych biologicznie, może również wpływać na metabolizm organizmu. W artykule opisano szczególnie wyniki badań związane z wpływem na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Ze względu na bogaty profil związków polifenolowych możliwe jest wspomagające zastosowanie w przebiegu cukrzycy czy zaburzeń gospodarki lipidowej.
Metabolizm jest zbiorem wszystkich procesów biochemicznych zachodzących w organizmie w wyniku przemian substancji endogennych i egzogennych. Jednym z ważnych elementów metabolizmu jest gospodarka lipidowa. Poziom cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) w surowicy jest odwrotnie skorelowany z wysokim ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Wysoki poziom HDL chroni przed rozwojem miażdżycy. Miażdżyca tętnic jest chorobą zapalną i odpowiada za upośledzenie funkcji lipoprotein o dużej gęstości, w tym obniżenie poziomu HDL, oraz zahamowanie antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego działania HDL. Wskazuje się, że antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dodatkowo ekstrakt z owoców czarnego bzu może zmniejszać wchłanianie lipidów i węglowodanów w jelitach.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o