Cholesterol, trójglicerydy i poziom cukru we krwi to ważne parametry metaboliczne, które powinny być stale monitorowane. Ich jednoczesna zmiana może prowadzić do zespołu metabolicznego, będącego istotnym czynnikiem ryzyka cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Utrzymywanie pod kontrolą parametrów metabolicznych, takich jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia metabolicznego i sercowo-naczyniowego organizmu.
Cholesterol jest niezbędną cząsteczką, składnikiem błon komórkowych i prekursorem wielu hormonów, a także bierze udział w produkcji kwasów żółciowych. Jest transportowany we krwi przez lipoproteiny, takie jak LDL (Low Density Lipoprotein), czyli lipoproteiny o niskiej gęstości, które transportują cholesterol z wątroby do tkanek, oraz przez HDL (High Density Lipoprotein), czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości, które są odpowiedzialne za transport cholesterolu z tkanek do wątroby. To właśnie te formy cholesterolu, wraz z cholesterolem całkowitym, są analizowane podczas oceny profilu lipidowego danej osoby.
Jeśli ich wartości mieszczą się w granicach normy, oznacza to, że pacjent jest w stanie homeostazy, w którym ilość cholesterolu produkowanego i/lub wprowadzanego z dietą jest w równowadze z tym, który jest wykorzystywany i usuwany przez organizm. Jeśli wartości nie mieszczą się we właściwych granicach, a poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, należy podjąć odpowiednie działania.
Trójglicerydy stanowią większość tłuszczów lub lipidów zawartych w żywności i organizmie człowieka. Trójgliceryd składa się z cząsteczki glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych, z którymi tworzy trzy wiązania chemiczne. Po posiłkach tłuszcze zawarte w żywności podlegają działaniu lipazy ślinowej, żółciowej i trzustkowej i w ten sposób lipidy są rozkładane na poszczególne kwasy tłuszczowe, umożliwiając późniejsze wchłanianie jelitowe, a następnie ponownie estryfikowane do trójglicerydów przez te same komórki nabłonka jelitowego, enterocyty. Za ich transport w krwiobiegu odpowiadają lipoproteiny.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o