2020-12-14 Artykuł

Cynk jest jednym z pierwiastków śladowych w ludzkim organizmie. Warunkuje prawidłowy przebieg wielu procesów, pośród których należy wymienić współtworzenie licznych enzymów, udział w syntezie DNA, transkrypcji RNA oraz reprodukcji. Reguluje sekrecję enzymów i horomonów trzustkowych, a także pełni rolę w modulowaniu przekaźnictwa synaptycznego w obrębie neuronów glutaminergicznych. Jednocześnie wykazano jego krytyczną rolę w kształtowaniu się mechanizmów odporności komórkowej oraz humoralnej. Ponadto jony cynku stanowią ważny czynnik antyoksydacyjny wykazujący działanie protekcyjne wobec komórek.

Przyswajalność cynku z pożywienia bogatego w produkty roślinne, jak i zwierzęce wynosi 20-40%, lecz może ulec zmniejszeniu w zależności od zawartości błonnika pokarmowego, fitynianów lub innych składników mineralnych, tj.: manganu lub miedzi. Podstawową przyczyną niedoboru cynku jest niedożywienie, będące powszechnym problemem krajów rozwijających się. W przypadku krajów wysoko rozwiniętych na niedobór cynku narażeni są szczególnie weganie oraz wegetarianie, osoby starsze, kobiety w ciąży i podczas laktacji, a także obciążone chorobami przewlekłymi z komponentą zapalną, np. nieswoistym zapaleniem jelit.

 

Copyright © Medyk sp. z o.o