Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Ω-3 są istotnym składnikiem fosfolipidów błon komórek mózgowych oraz włókien nerwowych, które mogą wpływać na rozwój oraz funkcje mózgu, szczególnie procesów wizualnych, poznawczych i intelektualnych. Mechanizmy działania PUFA nadal nie są dostatecznie wyjaśnione, ale wiadomo, że powodują ekspresję ludzkich genów. Wysokie dawki kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozoheksaenowego mogą zmieniać ekspresję 1040 genów w komórkach jednojądrzastych krwi człowieka, zwiększając ich właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Dowody sugerują, że polimorfizm jednego nukleotydu w 1 i 2 desaturazach kwasów tłuszczowych wpływa na indywidualną odpowiedź na suplementację olejem rybim. Uczestnicy badania mieli statystycznie istotną redukcję stężenie triglicerydów i glukozy w krwi. Eksperymentalne i kliniczne badania wyjaśniają zdolność oddziaływania PUFA na oś jelita-mózg za pośrednictwem składu mikrobiomu jelitowego. Opierając się na przeprowadzonych badaniach, PUFA powinno się traktować jak prebiotyki. Suplementacja kwasami Ω-3 redukuje ryzyko chorób metabolicznych, zawału serca, choroby wieńcowej serca, choroby Alzheimera i demencji. Kilka badań obserwacyjnych sugeruje, że duże dawki Ω-3 zmniejszają ryzyko raka piersi, jelita grubego i prostaty.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o