Zjawisko polipragmazji jest coraz częściej spotykane, a pacjent chorujący na jedną jednostkę chorobową pozostaje obecnie rzadkością. Stosowanie kilku lub nawet kilkunastu leków w ciągu doby wiąże się z wystąpieniem interakcji w układzie lek – lek, jak również lek – pożywienie. Wykazano, że jedynie 35-40% interakcji zachodzących pomiędzy lekami a żywnością nie ma istotnego znaczenia klinicznego [1]. Interakcje lek – pożywienie są bardzo często pomijane zarówno przez lekarzy i farmaceutów, jak też samych pacjentów przyjmujących leki, co w efekcie może doprowadzić do zmniejszenia albo zwiększenia efektu terapeutycznego stosowanego leku lub wystąpienia działań niepożądanych, zagrażających życiu pacjenta. W artykule omówiono leki, dla których zaobserwowano wysoki procent interakcji z żywnością (leki stosowane w chorobach układu krążenia, zakażeniach i działające na ośrodkowy układ nerwowy).
Szeroki wachlarz substancji leczniczych, którymidysponuje współczesna medycyna, sprawia, że wiele z istniejących chorób może być skutecznie leczonych za pomocą nowych grup leków. Bardzo sprawna i precyzyjna diagnostyka stanów chorobowych doprowadziła do sytuacji, w której pacjent chorujący na jedną jednostkę chorobową pozostaje rzadkością, zwłaszcza wśród chorych po 60. r.ż. Terapia chorób współistniejących wiąże się z zażywaniem przez pacjenta kilku, a niekiedy nawet kilkunastu preparatów w ciągu doby. Ostatnio coraz bardziej rozpowszechniona polipragmazja niesie ze sobą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych – jest ono tym większe, im więcej leków pacjent stosuje. W przypadku jednoczesnego zażywania dwóch leków ryzyko interakcji pomiędzy nimi określane jest jako prawdopodobne, natomiast w przypadku czterech i więcej leków jest nieuniknione [2].
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o