Rozwój układu nerwowego oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu sprawności intelektualnej do późnej starości zależy od szeregu czynników genetycznych i środowiskowych, m.in. od obecności w diecie określonych makro- i mikroelementów. Deficyty niektórych składników w dzieciństwie powodują bezpowrotną utratę części potencjału intelektualnego, a w późniejszym wieku mogą przyspieszać rozwój demencji. Artykuł przedstawia substancje wspomagające rozwój mózgu oraz zapobiegające związanemu z wiekiem osłabieniu zdolności poznawczych.
Zdolności poznawcze człowieka zaczynają kształtować się już w okresie prenatalnym i intensywnie rozwijają się we wczesnym dzieciństwie wraz z całym centralnym układem nerwowym, pod wpływem zarówno czynników genetycznych, jak i środowiskowych (dieta, warunki socjalne, poziom edukacji). Osiągany wówczas stopień sprawności intelektualnej jest niezwykle istotny, rzutuje bowiem na całe dorosłe życie człowieka [1]. Utrzymanie zdolności poznawczych na odpowiednim poziomie aż do późnej starości jest również zależne od szeregu czynników, takich jak aktywność fizyczna i intelektualna, stres czy odżywianie. Istnieje wiele przesłanek pozwalających wierzyć, że stosowanie odpowiedniej diety, suplementacja określonych witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych lub przyjmowanie ekstraktów roślinnych może korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu na określonym etapie życia i spowalniać procesy jego starzenia się i osłabiania funkcji poznawczych [2].
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o