Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce żywienia po transplantacji wątroby lub nerki, które zostały wygłoszone podczas konferencji: I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej „Dietetyka w transplantologii i nefrologii”. Konferencja odbyła się 19 kwietnia 2018 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Pierwszą w Polsce transplantację nerki przeprowadził zespół chirurgów Szpitala Dzieciątka Jezus pod kierunkiem prof. Jana Nielubowicza i prof. Tadeusza Orłowskiego 26 stycznia 1996 r. Od tego czasu wykonano w naszym kraju ogółem ponad 30 tys. zabiegów transplantacji narządów unaczynionych: w tym ponad 23 tys. nerek, 4400 wątroby, 2400 serc, 500 trzustki z nerką i 200 płuc. Wskazaniami do transplantacji są: stany doprowadzające do skrajnej niewydolności narządów, niektóre nowotwory oraz choroby drastycznie obniżające jakość życia. Wśród chorych przewlekle dializowanych roczna śmiertelność oscyluje wokół 10%, ostra niewydolność wątroby obarczona jest 90% śmiertelnością, a przewlekła niewydolność spowodowana marskością, ze względu na jej powikłania, nie rokuje dłuższym przeżyciem niż 2-3 lata. Pacjenci z pozawałową niewydolnością serca żyją dzięki sztucznym komorom serca. Kandydaci do przeszczepienia są z reguły w bardzo ciężkim stanie z minimalną aktywnością życiową. Sytuacja zmienia się diametralnie po zabiegu. Chorzy powracają do zdrowia i normalnego funkcjonowania, i to jest zasadnicza zmiana w ich życiu.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.