2018-12-03
Artykuł
Częstość występowania schorzeń przebiegających z deficytami uwagi u dzieci (ADHD, ADD) zwiększa się. Wśród czynników ryzyka wymienia się m.in. nadmierną ekspozycję na media cyfrowe oraz błędy żywieniowe. Dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka kluczowa jest właściwa podaż w diecie niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin z grupy B.
W ostatnich latach obserwuje się zwiększoną częstość występowania zespołów deficytu uwagi z nadpobudliwością (ADHD) oraz bez nadpobudliwości (ADD), jak również szeregu łagodniejszych postaci problemów z koncentracją i uczeniem się dzieci. Objawy tych zaburzeń, choć w zmienionej formie, utrzymują się także w życiu dorosłym i mają olbrzymi wpływ na jego jakość, negatywnie odbijając się na relacjach rodzinnych, towarzyskich oraz zaburzając funkcjonowanie w szkole i w życiu zawodowym. Coraz więcej badań poświęca się obecnie wpływowi czynników środowiskowych i pokarmowych na częstość występowania ADHD i ADD, szczególnie nadmiernej ekspozycji na media cyfrowe (telewizja, internet, aplikacje mobilne) oraz błędom żywieniowym zarówno u dzieci, jak i matek w okresie ciąży i karmienia piersią.