Mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy człowieka wywierają pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit, a także zapobiegają kolonizacji i zakażeniu bakteriami patogennymi. Zaburzenie w składzie mikroflory fizjologicznej jest częstą przyczyną występowania biegunek. W celu przywrócenia jej równowagi można zastosować mikroorganizmy probiotyczne, wybrane szczepy zarówno bakterii, jak i drożdży.
W warunkach fizjologicznych przewód pokarmowy człowieka jest skolonizowany przez mikroorganizmy komensalne, określane mianem prawidłowej mikroflory lub coraz częściej stosowanym w Europie terminem „mikrobiota”. W skład mikrobioty wchodzą wszystkie mikroorganizmy, tj. wirusy, bakterie, a także organizmy eukariotyczne, np. drożdże. Bardzo dużą część mikrobioty stanowią bakterie, których liczba w jelicie grubym osiąga wartość ok. 1014 komórek i tym samym stanowi 10-krotność wszystkich komórek organizmu człowieka. Proces kolonizacji przewodu pokarmowego rozpoczyna się tuż po narodzinach.
W składzie flory fizjologicznej przewodu pokarmowego człowieka można zidentyfikować nawet ok. 1000-1500 gatunków bakterii tlenowych i beztlenowych, przy czym u danego osobnika liczba dominujących gatunków jest zdecydowanie mniejsza i wynosi ok. 150-170. Występowanie konkretnych gatunków jest zależne od czynników osobniczych organizmu gospodarza oraz ulega zmianie w trakcie jego życia. Skład jakościowy drobnoustrojów zasiedlających jelita jest zmienny, a wpływ na to mają liczne czynniki, m.in. wiek, dieta, schorzenia oraz stosowanie leków – w szczególności antybiotyków, które w największym stopniu mogą prowadzić do zaburzeń jakościowych i ilościowych w obrębie mikrobioty, przyczyniając się do wystąpienia biegunek oraz umożliwiając zasiedlenie przewodu pokarmowego przez różne mikroorganizmy patogenne.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.