2019-03-20
Artykuł
Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie, który zawiera ponad 1500 związków chemicznych. Działanie kawy na ludzkie zdrowie jest niejasne. Wiąże się z osobniczym metabolizmem kofeiny i kawy oraz z wieloma czynnikami środowiskowymi. Naukowe dowody wskazują, że umiarkowana konsumpcja kawy jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, jak również nowotworów. Może ona wywierać działanie ochronne w przypadku stwardnienia rozsianego, pierwotnego stwardnienia dróg żółciowych i wrzodziejącego zapalenia jelit. Jednakże konsumpcja kawy zwiększa wartości niektórych wskaźników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym ciśnienia krwi. Mózg płodu wydaje się być bardziej wrażliwy na kofeinę w pierwszych 15 tygodniach ciąży. Zalecenia różnych organizacji naukowych rekomendują jako bezpieczną dla ciężarnych konsumpcję 200-300 mg kofeiny dziennie. Artykuł przedstawia szerokie spektrum działania kofeiny i kawy na organizm ludzki.
Kawa rośnie na krzewach kawowych, tzw. kawowcach. Wszystkie gatunki rodzaju Coffea (do Coffea należy ok. 500 rodzajów i ponad 6 tys. gatunków) są drzewiaste i mogą sięgać nawet do wysokości 10 metrów. Początkowo owoc jest
zielony, w miarę dojrzewania uzyskuje barwę ciemnoczerwoną. Wewnątrz znajdują się przeważnie dwa ziarna. W ciągu zaledwie 70 lat z powodu zmian klimatycznych może wyginąć dziko rosnąca kawa arabska (Coffea arabica L.) – alarmują naukowcy z Royal Botanic Gardens w brytyjskim Kew.
Najbardziej popularne są dwa gatunki: Coffea Arabica (kawa arabika), na którą przypada ponad 60% światowej produkcji i Coffea Canephora (kawa robusta). Zawartość kofeiny w ziarnach kawy zależy od jej gatunku. Gatunek Robusta charakteryzuje się ok. 2-krotnie większą ilością kofeiny niż gatunek Arabica.