2019-08-13
Artykuł
Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce insulinooporności, które zostały wygłoszone podczas konferencji II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej „Różne oblicza insulinooporności”. Konferencja odbyła się 11 kwietnia 2019 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Cukrzyca jest pierwszą niezakaźną pandemią. Szacuje się, że na świecie choruje na nią ponad 350 mln osób, a prognozy mówią o 50% wzroście w ciągu następnych 20 lat. Aktualnie w Polsce, według statystyk NFZ, liczba chorych sięga 2,2 mln osób, a u ok. 500 tys. choroba pozostaje nierozpoznana. Stan przedcukrzycowy dotyczy ponad 2 mln Polaków. Zaliczamy do niego: nieprawidłową glikemię na czczo (IFG) oraz nieprawidłową tolerancję glukozy (IGT). Corocznie u 10% osób ze stanem przedcukrzycowym rozwija się jawna cukrzyca.
Insulinooporność (IO) jest stanem oporności tkanek na działanie insuliny, skutkującym hiperinsulinizmem oraz nieprawidłową glikemią (od hiperglikemii na czczo, do nietolerancji glukozy czy hipoglikemii reaktywnej). IO może mieć postać wątrobową lub obwodową (mięśnie szkieletowe), jest ściśle związana z otyłością i cukrzycą typu 2.