2019-08-14
Artykuł
Wapń jest jednym z najważniejszych makroelementów dla organizmu człowieka. Około 99% wapnia w organizmie jest magazynowane w kościach. Wapń pełni szereg istotnych funkcji w ustroju – jest niezbędny do tworzenia kości i zębów, bierze udział w procesie skurczu mięśni, funkcjonowaniu wielu enzymów, krzepnięciu krwi i utrzymuje prawidłowy rytm serca. Organizm kontroluje ilość wapnia w komórkach i krwi. Jeśli z dietą nie jest dostarczana wystarczająca ilość wapnia, zbyt dużo wapnia jest mobilizowane z kości, osłabiając je. Aby utrzymać odpowiedni poziom wapnia we krwi bez osłabiania kości, należy spożywać co najmniej 1000-1500 miligramów wapnia dziennie. Odpowiedni poziom wapnia w organizmie przez całe życie może zapobiegać osteoporozie.
Organizm utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi poprzez mechanizmy, które regulują jego wchłanianie i wydalanie. Metabolizm tego pierwiastka związany jest z jego głównym magazynem, czyli kośćmi. W przypadku zaburzenia wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego lub niedostatecznej jego podaży z pożywieniem organizm uruchamia procesy, które nasilają jego uwalnianie z kości. Jednak zbyt długo trwający proces może doprowadzić do odwapniania kości, co w konsekwencji osłabia ich strukturę. Wzrasta ryzyko złamań, co może prowadzić do osteoporozy. Długotrwały niedobór wapnia u dzieci prowadzi do rozwoju krzywicy oraz próchnicy.