2019-10-09
Artykuł
Glutation to tripeptyd pełniący kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu. W komórkach występuje głównie w formie utlenionej (GSSG) oraz zredukowanej (GSH), której to przypisane są jego właściwości antyoksydacyjne. Glutation ma wpływ na wiele procesów zachodzących na poziomie komórkowym. Spadek ilości GSH świadczy o rozwijających się stanach patologicznych, zakażeniach lub chorobach. Egzogenny GSH wykorzystywany jest w medycynie do leczenia jego niedoborów oraz w sporcie, głównie dla wsparcia regeneracji mięśni i stawów. Glutation występuje naturalnie w roślinach. Do suplementacji zewnątrzkomórkowej wykorzystywane są preparaty doustne, domięśniowe i dożylne. Przyswajalność GSH różni się w zależności od czynników zewnętrznych i od formy suplementacji.
Stres oksydacyjny jest następstwem metabolizmu tlenowego, podczas którego dochodzi do nagromadzenia zbyt wysokiej ilości reaktywnych form tlenu (RFT), takich jak: anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik wodoronadtlenkowy, rodnik hydroksylowy, czy tlen singletowy. Ponadprogowe stężenie utleniaczy w organizmach żywych zakłóca równowagę między procesami prooksydacyjnymi a antyoksydacyjnymi. Zwiększona ilość RFT obniża ilość GSH i podnosi ilość GSSG w komórkach. W stanach ostrego stresu oksydacyjnego ilość GSH może spaść nawet do wartości bliskich zeru. Konsekwencją zaburzenia równowagi jest utlenienie białek, lipidów oraz węglowodanów, prowadzące do uszkodzenia komórek lub zaburzenia ich funkcji.