Luteina należy do karotenoidów szeroko stosowanych w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Ponieważ totalna synteza chemiczna (3R,3'R,6'R)-luteiny i jej stereoizomerów jest długa, komercyjnie dostępna luteina jest ekstrahowana z kwiatów aksamitki. W ekstrakcie jest mieszanina mono- i diestrów luteiny. Suplementy diety najczęściej zawierają od 250 μg do 20 mg luteiny. Chociaż bardzo wysokie dawki nie były toksyczne, jednak jest za mało danych, aby je bezpiecznie polecać przy długoterminowym stosowaniu. Suplementacja luteiny powoduje wzrost jej stężenia w surowicy krwi i plamce żółtej oka. Coraz więcej dowodów potwierdza rolę luteiny i zeaksantyny w prewencji zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a spożycie produktów z luteiną może poprawiać zdrowie narządu wzroku.
W suplementach diety obecnych na rynku najczęściej znajdują się dwa aktywne składniki: luteina i zeaksantyna w dawkach dziennych odpowiednio 10 i 2 mg (5:1), izolowane z aksamitki wzniesionej (Tagetes erecta) i podawane w kapsułkach z olejem. […]
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o