2020-09-16
Artykuł
Cynk znajduje się w komórkach całego ciała. Odpowiada za szereg funkcji w organizmie człowieka, pomaga stymulować aktywność co najmniej 300 różnych enzymów. Odgrywa rolę w podziale i wzroście komórek, gojeniu się ran i metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy. Cynk to pierwiastek śladowy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Organizm ludzki potrzebuje cynku do aktywacji limfocytów T oraz komórek NK. Niedobór cynku powoduje zaburzenia odporności i powstawanie stanów zapalnych.
Cynk indukuje metalotioneiny, które są białkami uczestniczącymi w procesach detoksykacji metali ciężkich oraz likwidujących wolne rodniki. Ponadto utrzymują odpowiednie proporcje mikroelementów. Cynk wchodzi w miejsca wiązania żelaza oraz miedzi w białkach, lipidach oraz DNA. Te aktywne metale generują wolne rodniki. Zastępując je, cynk działa antyoksydacyjnie, zmniejsza ilość wolnych rodników oraz hamuje reakcje utleniania lipidów w błonach komórkowych.Dodatkowo ten mikroelement uczestniczy w budowie dysmutazy nadtlenkowej Cu-ZN, która neutralizuje rodniki nadtlenkowe.
Jony cynku są zmagazynowane w komórkach trzustki. Wraz z insuliną tworzy kompleksy umożliwiające utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Zmniejsza insulinooporność oraz wykazuje działanie ochronne na komórki trzustki. Wyniki badań naukowych wykazały, że u chorych na cukrzycę poziom cynku jest mniejszy niż u zdrowych osób.