2020-12-11
Artykuł
Bakterie z rodzaju Bifidobacterium to jedne z najważniejszych bakterii zasiedlających przewód pokarmowy człowieka. Do najważniejszych gatunków zalicza się: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum. Badania dowodzą, że bifidobakterie są jednymi z pierwszych bakterii zasiedlających jałowy przewód pokarmowy noworodka i stanowią największą grupę mikroflory jelitowej zdrowego noworodka w okresie karmienia mlekiem matki (nawet 95% całej populacji).
Wraz z wiekiem, dietą i stylem życia ilość Bifidobacterium spada u dorosłych osób i średnio nie przekracza 3% do 6% całkowitej populacji mikroflory jelitowej. Bakterie te wykazują silną zdolność adhezji do śluzówki w jelicie grubym i okrężnicy. Wytwarzany przez bifidobakterie kwas octowy poprawia przepływ krwi przez błonę śluzową i stymuluje wzrost komórek nabłonka okrężnicy. Wykazano również, że wytwarzane przez bakterie kwasy – mlekowy i octowy mogą być przekształcane do kwasu masłowego, a ten z kolei chroni przed rozwojem komórek nowotworowych w jelicie grubym oraz wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy.