2021-02-08
Artykuł
Częstość występowania chorób atopowych stale wzrasta w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. W Europie co najmniej 1 osoba na 20 cierpi na alergię pokarmową. Najnowsze badania epidemiologiczne wykazały, że w rozwoju atopii kluczowe znaczenie mogą mieć zatrucia pokarmowe (w tym żołądka i jelit), jak i infekcje jamy ustnej. Z uwagi na fakt, że pierwotna stymulacja mikrobiologiczna organizmu ludzkiego następuje wraz z ukształtowaniem się mikroflory jelit, zasugerowano, że ekspozycja na mikroflorę komensalną lub jej określone szczepy może stanowić kluczowy modulator układu odpornościowego w prewencji atopii i chorób atopowych.
Badania wykazały, że do najważniejszych bakterii probiotycznych izolowanych z mleka zdrowych kobiet zaliczane są: B. breve, B. lactis, B. longum oraz L. acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus.Wiele badań wymaga dalszej kontynuacji, jednak w świetle obecnego stanu wiedzy można zaobserwować korelację pomiędzy stosowaniem probiotyków w ciąży a rozwojem układu odpornościowego dziecka czy zapobieganiem atopowemu zapaleniu skóry.
Powszechnie uznaje się, że probiotyki wykazują swoje korzystne działanie poprzez wiele mechanizmów, w tym działanie hamujące rozwój patogenów, utrzymanie eubiozy mikrobioty jelitowej czy regulację odpowiedzi immunologicznej i homeostazy nabłonka jelit.