Len zwyczajny to roślina znajdująca się w powszechnej uprawie. W Polsce len uprawia się głównie w dwóch odmianach: Linu usitatissium L var. Vulgare Schuebl oraz Linum usitatissimum l var. Crepitans Schueb. Ziarna lnu składają się z trzech składników: tłuszczów, śluzów i lignianów. W ziarnach obecne są antyoksydanty, ważne z punktu widzenia zachodzących w środowisku procesów redoks. Istotną rolę w zmniejszaniu uszkodzeń oksydacyjnych pełnią karotenoidy. Są to substancje nadające barwę od żółtej do czerwonej, zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Widma spektrofotometryczne zarejestrowane dla tych barwników posiadają charakterystyczne pasmo absorpcji z maksimum długości fali 442 nm. Bogaty skład chemiczny powoduje, że len znajduje zastosowanie w medycynie, szczególnie w dermatologii.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o