2021-02-09 Artykuł

Len zwyczajny to roślina znajdująca się w powszechnej uprawie. W Polsce len uprawia się głównie w dwóch odmianach: Linu usitatissium L var. Vulgare Schuebl oraz Linum usitatissimum l var. Crepitans Schueb. Ziarna lnu składają się z trzech składników: tłuszczów, śluzów i lignianów. W ziarnach obecne są antyoksydanty, ważne z punktu widzenia zachodzących w środowisku procesów redoks. Istotną  rolę w zmniejszaniu uszkodzeń oksydacyjnych pełnią karotenoidy. Są to substancje nadające barwę od żółtej do czerwonej, zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Widma spektrofotometryczne zarejestrowane dla tych barwników posiadają charakterystyczne pasmo absorpcji z maksimum długości fali 442 nm. Bogaty skład chemiczny powoduje, że len znajduje zastosowanie w medycynie, szczególnie w dermatologii.

Oleje roślinne, które znajdują zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii, pozyskuje się nie tylko z roślin, które są uważane za rośliny oleiste. Mogą być one także pozyskiwane: z nasion lnu zwyczajnego, wiesiołka dwuletniego, ogórecznika lekarskiego, czarnej porzeczki, pestek dyni zwyczajnej, owoców oliwki, itp., rokitnika zwyczajnego, orzecha włoskiego, zarodków pszenicznych. Oleje są wykorzystywane głównie w recepturach kosmetycznych, gdyż mają liczne właściwości biologiczne (stabilizowanie błon komórkowych czy też działanie antyalergiczne i przeciwzapalne) lub jako inne nośniki substancji aktywnych. To w olejach mogą rozpuszczać się zróżnicowane związki biologicznie aktywne, przez co mogą one stanowić bazę pod tworzone produkty.

Copyright © Medyk sp. z o.o