2021-02-12
Artykuł
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest powszechnie znaną rośliną ozdobną, której jagody charakteryzują się szerokim wachlarzem właściwości farmakologicznych, będąc tym samym szczególnie cennym surowcem roślinnym o potencjale leczniczym. Korzystne dla zdrowia właściwości owoców są zdeterminowane ich składem chemicznym, szczególnie bogatym w związki z grupy polifenoli. Substancje te charakteryzują się m.in. silną aktywnością antyoksydacyjną oraz przeciwzapalną. Jednakże zakres ich właściwości biologicznych obejmuje również udowodnione klinicznie działanie kardioprotekcyjne, wspomagające normalizację gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej, a także udowodnione działanie hepatoprotekcyjne, gastroprotekcyjne oraz antymutagenne. Poniższy artykuł przedstawia przegląd literatury naukowej na temat wybranych właściwości leczniczych owoców aronii czarnej.
Obecnie w celu poprawy funkcji widzenia powszechnie stosowane są antocyjany pochodzące z borówek oraz czarnej porzeczki. Przykładowo: ekstrakt z borówki czarnej wykazuje działanie ochronne na wzrok w stanach zapalnych siatkówki. Dieta z produktami bogatymi w wyżej wymienione polifenole okazuje się być pomocną strategią poprawiającą widzenie oraz przepływ krwi w siatkówce u chorych na jaskrę z otwartym kątem przesączania. Dostępne dane sugerują, że antocyjany wpływają bezpośrednio na rodopsynę, modulując jej funkcję wizualną. Ochronne działanie produktów bogatych w polifenole, w tym aronię, najprawdopodobniej ma swoje uzasadnienie w redukowaniu przez te związki stresu oksydacyjnego powstałego w obrębie komórek siatkówki. Ponadto antocyjany wykazują
działanie hamujące wobec przemijającej krótkowzroczności, zmniejszając zmęczenie oczu.
Jednakże istnieje potrzeba przeprowadzenia badań klinicznych in vivo, oceniających potencjał prozdrowotny polifenoli zawartych w aronii w zakresie poprawy wzroku.