Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce żywienia pacjentów onkologicznych, które zostały wygłoszone podczas konferencji III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej „Nowotwór – i co dalej?”. Konferencja odbyła się 5 listopada 2020 roku on-line. Jej organizatorem był Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości komórek na działanie insuliny, co w konsekwencji przyczynia się do wzrostu stężenia tego hormonu we krwi, który powoduje zwiększenie stężenia tzw. insulinopodobnych czynników wzrostu (IGF – insulin-like growth factor), stymulujących wzrost komórek nowotworowych i zwiększenie ich proliferacji. Złożone ścieżki regulacji proliferacyjnej komórek nowotworowych wiodą przez stymulację nie tylko IGF, ale także innych czynników wzrostu, takich jak: FGF (fibroblast growth factor), EGF (epidermal growth factor), HGF (hepatocyte growth factor), NRG (neuregulin-1), etc. Z opornością tkanek na insulinę związana jest otyłość, która charakteryzuje się nadmiarem tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń wydzielania hormonów i cytokin, takich jak chociażby adiponektyna, TNFα (tumor necrosis factor alfa), TGFB1 (transforming growth factor-β1), białka C-reaktywnego, co stymuluje przewlekłe stany zapalne, może więc mieć wpływ na transformację nowotworową oraz progresję nowotworu.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o