Głóg (Crataegus sp.) to surowiec zielarski stosowany od wieków w medycynie ludowej. Głównymi gatunkami głogu uprawianymi w Europie są głóg jednoszyjkowy – Crataegus monogyna Jacq. oraz głóg dwuszyjkowy – C. laevigata (Poir.) DC. Preparaty zawierające kwiaty, liście i owoce głogu stanowią bogate źródło procyjanidyn i flawonoidów. Dzięki temu ekstrakty z głogu wykazują silne działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe i immunomodulujące. Działają przeciwskurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, w tym naczyń wieńcowych serca oraz naczyń mózgowych. Głóg powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych, zwiększa przepływ wieńcowy i ilość dostarczanego tlenu, redukując czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i korzystnie wpływając na pracę serca. Preparaty Crataegus mogą być bardzo pomocne jako łagodny naturalny środek w niewydolności serca i wzmożonym napięciu nerwowym, szczególnie dla osób starszych.
W związku z dużym zagrożeniem dla zdrowia ogromną wagę należy przywiązywać do profilaktyki, w tym do promocji zdrowego trybu życia, a także wspomagania pracy układu krążenia produktami ziołowymi. Przyczyny chorób tego układu mogą być różne, dlatego do ich leczenia stosuje się wiele grup leków obniżających ciśnienie krwi, regulujących rytm serca lub działających antyarytmicznie. W ostatnich latach coraz częściej zaleca się preparaty ziołowe, gdyż ich skutki uboczne są zwykle mniej uciążliwe dla pacjenta. Jednocześnie zażywanie leków pochodzenia roślinnego, zwłaszcza zawierających glikozydy nasercowe, powinno odbywać się pod nadzorem lekarza, gdyż surowce te nie są obojętne dla zdrowia człowieka.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o